Eva Dřízgová-Jirušová

Patří k vyhledávaným pěvkyním operního i koncertního repertoáru. Je hostem mnoha operních scén a spolupracuje s nejlepšími našimi orchestry včetně České filharmonie, Symfonického orchestru Hl. m. Prahy FOK, Brněnské filharmonie, nebo Janáčkovy filharmonie v Ostravě.
Její hlasové a technické dispozice jí umožňují interpretovat velmi široký repertoár jak v operní, tak kantátové, oratorní a písňové tvorbě, nevyjímaje symfonická díla Richarda Strausse a Gustava Mahlera. Díky své muzikálnosti je zároveň vyhledávanou interpretkou současné hudby. Zpívala téměř ve všech zemích Evropy, ale také v Japonsku, kde se mimo jiné představila v titulní roli v Janáčkových Příhodách lišky Bystroušky v japonské premiéře s Tokijským symfonickým orchestrem. Jednou z jejích nejvýznamnějších rolí je Rusalka, kterou zpívala na řadě scén – Národní divadlo Praha a Brno, Národní divadlo moravskoslezské, dále Český Krumlov, Loket, Karlsruhe, L´Opera di Roma ad.). Je dlouholetou sólistkou opery Národního divadla moravskoslezského, kde v posledních letech ztvárnila titulní role Armidy (Dvořák), Káti Kabanové (Janáček), Jenovéfy (Schumann) nebo hlavní roli Maddaleny z Coigny (Giordano: Andrea Chénier).
Hostovala s mnoha zahraničními orchestry (například Mnichovská filharmonie, Filharmonický orchestr v Kolíně nad Rýnem, Göteborgs Symfoniker, Odense Symfoniorkester, Slovenská filharmonie a další).
V roce 1996 obdržela prestižní Cenu Thálie za nejlepší ženský výkon roku v oboru opera za roli Mimì v Pucciniho opeře La bohème a v roce 1998 tutéž cenu za titulní roli v Debussyho opeře Pelléas et Mélisande. Spolupracuje s Českou televizí a Českým rozhlasem.
Od roku 2000 se datuje její pedagogická činnost, a to na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě, a od roku 2008 také na katedře sólového zpěvu Ostravské univerzity v Ostravě.


Fotogalerie

+2 fotografie
K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1276 Koncertů