Jozef Benci

Jozef Benci je vysoce ceněný operní a oratorní pěvec, sólista Slovenského národního divadla v Bratislavě a sólista Národního divadla v Praze, který spolupracoval s Českou a Slovenskou filharmonií, Jakubem Hrůšou, Tomášem Netopilem nebo Jurajem Valčuhou a Symfonickým orchestrem BBC pod vedením Jiřího Bělohlávka, vystupoval s Editou Gruberovou nebo Nello Santi a dalšími renomovanými umělci.

Jozef Benci nastudoval basový part v Janáčkově Glagolské mši v Berlínské filharmonii v roce 2018 a na CD nahrávce pro vydavatelství Supraphon (2013). V roce 2017 měl velký úspěch jako kardinál Broghi v Halevově La Juive v inscenaci Petera Konwitschnyho. Pro nahrávku s BBC Benci zpíval Filipa ve Dvořákově Jakobínovi poté, co byl kritikou chválen za svého Kecala v koncertním provedení Smetanovy Prodané nevěsty v londýnském Barbican Center se Symfonickým orchestrem BBC pod vedením Jiřího Bělohlávka. Dalším vrcholem jeho kariéry je Verdiho Messa da Requiem pod taktovkou Nella Santiho, stejně jako vystoupení s Editou Gruberovou v koncertních provedeních Lucrezie Borgie a Anny Boleny v Tonhalle Curych a na Bratislavských hudebních slavnostech.

Repertoár Jozefa Benciho zahrnuje velké množství velkých postav operní literatury, jako jsou Vodník/Rusalka, Sarastro/Die Zauberflöte, Il Commendatore/Don Giovanni, Mefisto/Faust, Colline/La bohème, titulní role v Borisi Godunovi a protagonisté v Donizettiho operách, včetně Dulcamara/L’elisir d’amore a Sulpice/La fille du régiment. Ve Verdiho operách k jeho rolím patří titulní role v Attilovi, Fiesco/Simon Boccanegra, Zaccaria/Nabucco, Ferrando/Il Trovatore a oba Il grande inquisitore a Filippo II. v Donu Carlovi.

Jozef Benci studoval na Konzervatoři a Hudební a dramatické akademii v Bratislavě ve třídě Sergeje Kopčáka a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Získal ceny v národních a mezinárodních soutěžích, mimo jiné v Mezinárodní pěvecké soutěži Hariclea Darclée 2001, v pěvecké soutěži George Enescu v Bukurešti 2001 a v soutěži Kammeroper Schloss Rheinsberg 2006.

 

 


Fotogalerie

K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1276 Koncertů