Katta – varhany

„Katta sténá, šeptá, bouří i hladí. Barvy, které vytváří hlasem a svěžím zvukem svých varhan, jako by nebyly z této planety.“ (časopis Gramophone)

 „Je to jedinečná umělkyně.“ (americký varhaník Cameron Carpenter)

 „Primadona assoluta organovej hry“. (Opera Slovakia)

 „Živelná extrovertní muzikantka ovládající svůj nástroj svrchovaně“ (Petr Veber)

 

Varhanice a skladatelka Katta získala mezinárodní renomé ve světě klasické hudby jako varhanní virtuózka a cembalistka. Mezi varhaníky je ovšem výjimkou: komponuje vlastní originální skladby, ve kterých často využívá svůj hlas, otevírá nové zvukové světy a ukazuje, jak mohou znít varhany ve 21. století. 

 Její nahrávka „Veni Sancte Spiritus“ (Supraphon 2016) se setkala s všeobecně příznivým přijetím. Britský Gramophone si povšiml „překrásně řízné artikulace“, s níž Katta zpívá, a vyzdvihl „syrově oduševnělou intenzitu“ její hry. V roce 2018 Katta získala cenu klasické hudby “Classic Prague Awards” za svůj autorský projekt Vox Organi.

 Jako klasická varhanice a cembalistka na sebe Katta v mezinárodním měřítku upozornila při koncertech s orchestry jako Anima Eterna (s dirigentem Josem van Immerseelem), Zurich Chamber Orchestra (pod taktovkou Sira Rogera Norringtona), Royal Flemish Philharmonic, Symfonický orchestr hl.  m. Prahy FOK či Symfonický orchestr Českého rozhlasu, i jako sólistka varhanních recitálů po celém světě v Evropě, Mexiku nebo Indonésii.  Vystoupila na mnoha mezinárodních festivalech (Festival Mexico, Schleswig Holstein Musik Festival, Pražské jaro, Struny podzimu aj.) a hrála na varhany v nejvýznamnějších evropských katedrálách (St. Paul’s Cathedral v Londýně, Stephansdom v Pasově etc.).

Katta miluje fúze a spolupráce s dalšími umělci. Spolupracovala například s extravagantním americkým varhaníkem Cameronem Carpenterem, britským houslistou Danielem Hopem, Davidem Kollerem nebo s Jurou Pavlicou & Hradišťanem. Letos v létě vystoupila na norském multižánrovém festivalu Olavsfest se svým projektem hned po zpěvačce Björk. Její nové album, které brzy vyjde u berlínského vydavatelství Emika Records, teď představuje v rámci svého turné pod názvem Vox Organi, hlas varhan na magických místech České republiky.

www.kattamusic.com

www.facebook.com/kattamusic.official/

www.youtube.com/user/KATT4MUSIC

K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1277 Koncertů