Martin Kumžák

Vystudoval Konzervatoř J. Ježka, poté na Státní konzervatoři v Praze pokračoval ve studiu skladby a svou učednickou dobu završil na Berklee College of Music v americkém Bostonu.Byl dlouholetym členem Kontrabandu Milana Svobody. Aranžoval a dirigoval muzikály West Side Story, Hair a Rusalka. Společně s Jankem Ledeckým vytvořil muzikály Hamlet, Galileo a pro Hudební divadlo v Karlíně aranžoval společně se členy skupiny Lucie stejnojmenný muzikál (2013). Spolupracuje s Hudebním divadlem Karlín. Složil hudbu k česko-americkému filmu Manor, v Národním divadle zkomponoval hudbu mj. pro dvě hry režírované Janem Kačerem – Peer Gynt a Hrdina Západu. Dlouhodobě spolupracuje s Jankem Ledeckým, Danielem Hůlkou, skupinou Olympic, Hanou Křížkovou, Dashou a dalšími. Pro turné skupiny Kabát v roce 2013 připravil bigbandová aranžmá.

V roce 2000 dirigoval v pařížské Bercy projekt Excalibur francouzského skladatele Alana Simona. V roce 2002 uvedla Státní opera Praha jeho operní debut Božská Komedie na libreto Lubomíra Holzera. Věnuje se současné kompozici – v roce 2002 uvedl svoji suitu pro housle, violoncello a klavír ve Španělském sále Pražského hradu. Spolupracuje s tělesy Afflatus Quintet, Epoque Quartet a PKF – Prague Philharmonia, FOK. V rámci festivalu Struny podzimu spolupracoval s takovými velikány, jako jsou Wayne Shorter, Gregory Porter, Dee Dee Bridgewater či Dianne Reeves. V roce 2004 aranžoval a dirigoval koncertní projekt LUCIE a FOK.
Je vyhledávaným aranžérem a hráčem na klávesové nástroje. Od roku 2000 doprovází se skupinou PAJKY PAJK přední české zpěváky na jejich turné i na galakoncertech jako jsou např. Královny popu v Opeře, Královny Swingu aj. V letech 2004–2007 se podílel na hudebním doprovodu soutěže „Česko hledá Superstar“. Nedílnou součástí je také spolupráce Martina Kumžáka s Českou televizí a to například na všech řadách „Stardance aneb když hvězdy tančí“, pro kterou připravoval veškeré hudební aranže, a se svým orchestrem Moondance Orchestra také soutěž živě doprovázel. Spolupracoval s osobnostmi světového bigbandu jako Arturo Sandoval, James Morrison, Bobby Shew a dalšími. V roce 2013 natočil svoji autorskou symfonickou kompozici Zvěrokruh, jejíž koncertní uvedení připravuje. Za Oratorium Svatého Václava byl v roce 2016 oceněn Cenou OSA za komerčně nejúspěšnější dílo vážné hudby. Je autorem aranží i dirigentem projektů Dasha symphony a Jackson symphony.

Více informací najdete zde: http://www.martinkumzak.com/


Fotogalerie

+1 fotografie
K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1277 Koncertů