Jan Fišer, jehož návštěvníci koncertů PKF – Prague Philharmonia dobře znají jako koncertního mistra, je rovněž vyhledávaným komorním hráčem a také sólistou, a to na housle a violu. Kromě svého domovského orchestru spolupracoval jako sólista s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Pardubickou komorní filharmonií, Filharmonií B. Martinů Zlín, Severočeskou filharmonií Teplice, Karlovarským symfonickým orchestrem, Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně a dalšími. Představil se také na festivalech ve Švýcarsku (Murten Classics), ve Španělsku (Paul Casals International Music Festival) či v USA (Brevard Music Festival).

Na recitálových koncertech vystupuje zejména s klavíristou Ivo Kahánkem, se kterým zároveň založil Dvořákovo trio. Tento soubor (Ivo Kahánek, Jan Fišer, Tomáš Jamník) patří mezi nejlepší komorní soubory v České republice. V říjnu 2008 debutoval ve Dvořákově síni Rudolfina coby nositel Ceny Českého spolku pro komorní hudbu za rok 2007. Ještě téhož roku se předvedli v rámci asijského turné v Bangkoku, Singapuru, Manile, Hong Kongu a Šanghaji. V červenci roku 2010 soubor debutoval na festivalu Styriarte v rakouském Grazu, kam se s velkým úspěchem vrátil v roce 2015. V říjnu roku 2013 vyšlo u firmy Supraphon debutové CD Dvořákova tria se skladbami A. Dvořáka a B. Smetany.

Jan Fišer studoval na Pražské konzervatoři. V roce 2003 absolvoval na Carnegie Mellon University – School of Music. Hudební vzdělání si rozšiřoval i na mnoha mistrovských kurzech v Semmeringu, Bonnu či Meadowmount School of Music, kde studoval u Stephena B. Shippse. Účastnil se také mistrovských kurzů vedených Pinchasem Zukermanem, Gilem Shahamem a Josephem Silversteinem.

Již od mládí sbíral celou řadu ocenění. V roce 1996 se stal laureátem a absolutním vítězem Kociánovy mezinárodní houslové soutěže, ve stejném roce získal titul laureáta v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga – obor duo a o rok později triumfoval v tomtéž uskupení, tentokrát na mezinárodní soutěži Tribuna mladých hudebníků UNESCO v Lublani. V roce 1998 vyhrál Fišer mezinárodní houslovou soutěž Beethovenův Hradec.

Jako koncertní mistr hostoval Jan Fišer u BBC Symphony Orchestra, České filharmonie, Bayerische Staatsphilharmonie – Bamberger Symphoniker, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken – Kaiserslautern a Orquesta Clásica Santa Cecilia Madrid.

V poslední době rozšířil Jan Fišer své aktivity o dirigování.


Fotogalerie

K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1276 Koncertů