Quattro Františka Novotného

František Novotný – absolvent brněnské konzervatoře a JAMU – studoval houslovou hru rovněž u předních virtuosů a pedagogů Zakhara Brona a Viktora Treťjakova. Vítězství, laureátské tituly a zvláštní ocenění obdržel ve více než dvaceti soutěžích (např. Concertino Praga, P. I. Čajkovského v Moskvě, Pražské jaro, Premio Paganini v Janově, International Competition v Tokiu…). Je nositelem ceny italské rozhlasové a televizní společnosti RAI a medaile Henryka Wieniawského. Svůj mimořádně široký repertoár (čítající např. více než sedmdesát titulů s orchestrem) stále rozšiřuje a uplatňuje ve spolupráci s předními symfonickými tělesy, koncertuje na významných pódiích evropských zemí (Salzburg Grosses Festspielhaus, Herkulessaal München …), Japonska (Tokyo Bunka Kaikan, Suntory Hall…) a USA (Carnegie Hall…). Kromě tradičního repertoáru představuje méně známá či zcela neznámá díla světových autorů (Bernsteina, Korngolda, Barbera, Coplanda, Rózsy, Berga, Jana Nováka). V jeho interpretaci u nás poprve vyšly také romantické koncerty Arenského a Tanějeva (2017). Realizuje nahrávky pro zahraniční i česká vydavatelství (např. houslové koncerty Dvořáka a Brahmse s Jiřím Bělohlávkem, unikátní dvoj-CD s kompletním houslovým dílem Ernesta Blocha ad.). Spolupracuje s rozhlasovými a televizními společnostmi. Pedagogicky působí na Hudební fakultě JAMU, VŠMU, pravidelně učí na mistrovských kurzech (ČR, Francie, Japonsko, USA). V r. 2009 mu byl udělen titul vysokoškolského profesora. Je porotcem řady mezinárodních houslových soutěží (např. Pražské jaro, Ernst-Szymanowski, Carl Flesch, G.Ph.Telemann ad.). 

 

David Mirzoev (*1989) absolvoval Gymnázium Jana Nerudy v Praze, obor s hudebním zaměřením u prof. Evy Bublové. Současně studoval hru na housle ve třídě prof. Nany Jaschvili na Folgwang Universität der Künste v Essenu v Německu. Od roku 2007 byl žákem prof. Zakhara Brona, u něhož v r. 2017 ukončil studium na Hochschule für Musik und Tanz v Kolíně nad Rýnem. Od r. 2014 studuje pod vedením prof. Františka Novotného na HF JAMU, nyní v doktorském studijním programu. V průběhu svých studijních let se stal laureátem mezinárodních hudebních soutěží, např. Mezinárodní houslové soutěže Leoše Janáčka 2015, v rámci které obdržel cenu za nejlepší interpretaci skladby Bohuslava Martinů, International Competition ‘Young Virtuosos’ 2013, Wieniawski-Lipinského soutěže v Lublinu, Mezinárodní soutěže v Novosibirsku, Mezinárodní houslové soutěže „Andrea Postacchini“, Kociánovy houslové soutěže a „Muzikovy“ mezinárodní houslové soutěže (absolutní vítěz a držitel ceny za nejlepší interpretaci povinné skladby „Leoš Janáček – Balada“). Koncertuje na předních pódiích v Evropě. Vystoupil rovněž v rámci projektu „Josef Suk uvádí mladé talenty“ (r. 2006 a 2008 v Praze). Věnuje se také charitativním koncertům. V letech 2013-18 působil pedagogicky na pozici asistenta Zakhara Brona v „Akademii Zakhara Brona“ v Interlakenu ve Švýcarsku.

 

Sakura Ito se narodila v Hyogo Prefecture v jižním Japonsku. Na housle začala hrát v 6 letech, v 10 letech vyhrála 1. cenu v celostátní japonské soutěži Fukuyama, v 18 letech získala 3. cenu na mezinárodní soutěži v japonském Kobe. Během studia na gymnáziu byla členkou Super Kids Orchestra (SKO), kde působila jako koncertní mistr i vedoucí orchestru – pod taktovkou Yutaka Sado, který nyní působí ve Vídni (Tonkünstlerorchestra). Po dokončení školy, při které studovala hru na housle soukromě, nastoupila ve svých 19 letech na TOHO GAKUEN School of Music v Tokiu. (Tam se vzdělávala ve hře na housle, violu a také v komorní hře.) V letech 2014-17 úspěšně absolvovala bakalářské studium ve třídě prof.Františka Novotného na HF JAMU. Během svého studia se zúčastnila několika mistrovských kurzů (prof.Petr Michalica, prof. Bartosz Bryla, Shizuka Ishikawa) a stáže u prof.Rainera Küchla ve Vídni. V roce 2015 se stala semifinalistkou Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka. V současné době je studentkou magisterského programu na Anton Bruckner Privatuniversität v Linci. Jako členka International Jung Orchestra Akademie a Euphony Orchestra se zúčastnila  několika koncertních turné po Německu, Maďarsku a Rakousku. V roce 2018 se stala členkou skupiny 1.houslí v Sinfonieorchester Liechtenstein a studentkou Orchestrální akademie České filharmonie.

 

Klára Erdingerová (*2002) začala hrát na housle ve čtyřech letech pod vedením svého otce dirigenta Josefa Staňka. Od roku 2008 studuje hru na housle u prof. Františka Novotného, u kterého se také každoročně účastní Mezinárodních mistrovských interpretačních kurzů na HF JAMU. Od r. 2008 úspěšně absolvovala řadu národních i mezinárodních soutěží, na nichž dosud získala první nebo druhou cenu (např. Mezinárodní soutěž Josefa Muziky, Prague junior note, Kocianova houslová soutěž, Mezinárodní houslová soutěž PhDr. Josefa Micky). Opakovaně vystoupila v rámci cyklu koncertů pro mladé talenty Mozartovy děti s Filharmonií Brno, v Rodinném abonmá i symfonických cyklech FB. Na podzim 2013 byla na základě výběrových přehrávek vybrána – jako nejmladší ze 120 hudebníků do 21 let – k účinkování s Českou filharmonií pod taktovkou Jiřího Bělohlávka (29.1.2014). Koncert byl přenášel LIVE Českým rozhlasem – stanicí Vltava. Na podzim 2015 se stala absolutní vítězkou houslové soutěže Prešporský Paganini v Bratislavě, na jaře 2016 obdržela 1.místo v soutěži Klasicismus, pořádané brněnskou konzervatoří a v dubnu 2016 získala v silné konkurenci na Mezinárodní Dvarionasově soutěži ve Vilniusu (Litva) titul laureáta a zvláštní cenu za provedení Ernstova Ronda Papagena. V roce 2019 získala v národním kole rozhlasové soutěže Concertino Praga 1.místo, v kole mezinárodním pak čestné uznání.


Fotogalerie

+3 fotografie
K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1279 Koncertů