Pablo Gregorian

Holandsko-arménský tenorista Pablo Gregorian je všestranným sólistou a ansámblovým zpěvákem soustředícím se o oratoria, opery, písně a starou hudbu. Poté, co dokončil dva magisterské tituly z teoretické fyziky a geofyziky na Utrechtské univerzitě, studoval zpěv na oddělení staré hudby Královské konzervatoře v Haagu a svůj magisterský diplom z klasického zpěvu získal na vysoké škole Codarts v Rotterdamu pod vedením Marcela Reijanse.

Jako sólista v oratoriích vystoupil na koncertních turné po Nizozemsku s Apollo Ensemble, s nimiž provedl Brockes-Passion G. F. Händela (2018) i G. P. Telemanna (2019), Janovy pašije J. S. Bacha (2021) a mnoho kantát. S uskupením Dutch Baroque vystoupil coby sólista v áriích a evangelista v Matoušových pašijích a Vánočním oratoriu od J. S. Bacha (2022).  Dále se představil i ve scénickém provedení Bachových Janových pašijí se členy Královského orchestru Concergebouw v Las Palmas na Kanárských ostrovech (2019).

V režii Michaela Chance a spolu s barokním orchestrem Královské konzervatoře v Haagu Pablo Gregorian scénicky provedl mnoho barokních oper: Monteverdiho Korunovaci Poppey (2017), Cavalliho Jásona (2018), Purcellovu Královnu víl (2019) a Souboj Tancreda a Clorindy Claudia Monteverdiho (2020). Jako král Alexandr Veliký vystoupil ve scénickém uvedení Mozartova Krále pastýře (2021) se souborem Domestica Rotterdam, komorním ansámblem sestávajícím se z členů Rotterdamské filharmonie. Byl členem sboru v operním představení J. S. Bach – Apokalypsa, „opera, kterou Bach nikdy nenapsal“ (2022), nové opery založené na Bachově vokální tvorbě a uvedené souborem Opera2day a Netherlands Bach Society. S Apollo Ensemble zpíval ve scénickém uvedení První Valpuržiny noci F. Mendelssohna (2022). Rovněž vystoupil jako sólista v opeře Keizerin van Dordt (2022), představení v režii Davida Prinse na počest 800. výročí města Dordrecht.

S klavíristkou, cembalistkou a hráčkou na barokní harfu Henriëttou Wirth založil Pablo Gregorian duo věnující se písním a hudbě pro barokní harfu a hlas. Na počest 224. výročí narození Franze Schuberta společně v roce 2021 vytvořili online představení jeho písňového cyklu Zimní cesta. Pablo také vystoupil jako písňový pěvec na Mezinárodním festivalu komorní hudby Schiermonnikoog (2020) a v letech 2021 až 2022 s Henriettou několikrát uvedl písňový cyklus Spanilá mlynářka. Jako součást svého magisterského studia zkoumal dobovou vykonávací praxi Schubertových písní.

Jako souborový zpěvák je součástí Netherlands Bach Society, se kterou zpíval na festivalu oslavujícím 100 let této společnosti a také v Graunově kantátě Smrt Ježíšova v amsterdamské síni Concertgebouw. Rovněž zpívá i v pražském souboru Collegium 1704, s nímž podnikl turné po České republice, Německu a Francii s Handlovým oratoriem Izrael v Egyptě (2022). Spolupracuje také s pěveckým seskupením Netherlands Bach Consort.

Společně s Henriëttou Wirth uspořádali v roce 2022 hudební festival Barok aan de Lek v holandském Culemborgu, jenž uvedl barokní vokální a instrumentální hudbu z Benátek a Neapole.


Fotogalerie

+2 fotografie
K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1313 Koncertů