Bohemia Saxophone Quartet

Bohemia Saxophone Quartet (BSQ) je špičkové české hudební těleso. Od svého založení v roce 1990 se vyprofilovalo ve vysoce profesionální soubor s naprosto specifickým a vyrovnaným zvukem. Díky bohatému repertoáru účinkuje nejen v koncertních sálech, ale i v divadlech, na alternativních scénách nebo jazzových pódiích.

BSQ charakterizuje široká multižánrová dramaturgie zahrnující původní klasický i jazzový repertoár pro saxofonové kvarteto, soudobé skladby většinou přímo věnované souboru, jakož i velké množství vlastních transkripcí a úprav nejrůznějších hudebních stylů a žánrů. V repertoáru se tak objevují jména skladatelů, jež tvoří pilíře jednotlivých slohových období (Bach, Händel, Mysliveček, Mozart, Dvořák, Smetana, Martinů, Janáček, Gershwin, Bernstein aj.).

BSQ podnítilo vznik mnoha skladeb českých autorů (např. Martin Smolka, Peter Graham, Pavel Novák-Zemek, Alois Piňos, Emil Viklický, Miloš Orson Šědroň ad.) nejen pro saxofony, ale i pro rozšířené instrumentální obsazení. V těchto případech přijaly pozvání významné osobnosti českého interpretačního umění, jakými jsou např. Jana Boušková (harfa), Jana Brožková (hoboj), Vojtěch Spurný (klavír), Edita Adlerová (zpěv), Jaroslav Šolc (flétna), Václav Uhlíř (kontrabas), Jana Koubková (zpěv), Monika Knoblochová (cembalo), Jan Mikušek (cimbál). K zahraničním hostům patří např. saxofonisté Philippe Portejoie, Dejan Presiček a Nicolas Prost Trio. Skladby koncertního charakteru pro saxofonové kvarteto a orchestr BSQ provedlo za doprovodu České filharmonie, Filharmonie Hradec Králové, Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, Hudby Hradní stráže a Policie CR, Pražské komorní filharmonie, Filharmonie Brno či lvovského Leopolis Chamber Orchestra a spolupracovalo s dirigenty jako je Libor Pešek, Vladimír Válek, Jiří Kout, Ondřej Kukal, Václav Blahunek, Bohumil Kulínský, Bohdan Dašak, Aleksandar Marković ad.

Po celou dobu své existence BSQ sleduje aktuální umělecké trendy a aktivně se podílí na významných projektech. Z těchto spoluprací vzniklo např. CD s pěveckým Brixiho akademickým souborem, koncertní program s komorním souborem MoEns, účast v divadelním projektu Miloše Orsona Štědroně „Velký sešit: Singspiel“, koncertní program s kvintetem Bona Fide Tango a Soňou Červenou, koncertní program s vokálně- experimentálním souborem Affetto, projekt společného koncertu s žesťovým souborem Brass 6, či účast na představení Národního divadla v Praze „Karel_Hynek_Mácha.rip“ (hudba Marko Ivanović).

BSQ se stalo finalistou soutěže IX. pařížské soutěže Concours International de Musique de Chambre. Na svých koncertních turné navštívilo kromě mnoha evropských zemí také USA, Izrael, Jordánsko, Tunisko, Libanon, Indonésii a Kuvajt. Kvarteto se zúčastnilo mnoha význačných mezinárodních hudebních festivalů, k nimž patří například Struny podzimu, Pražské jaro nebo Concentus Moraviae, ale také zahraniční l’Octobre Musical v Kartágu, Hofkonzerte im Podewil v Berlíně, Sasko-český hudební festival (Sächsisch bömisches Musik Festival), Festival of Nations v Tennessee, International Contemporary Music festival Kontrasty ve Lvově, Klangspuren v Innsbrucku, Saxophonemesse v Drážďanech, 3ème stage d’interprétation et de virtuosite Saxiana v Paříži atd.

BSQ se intenzivně angažuje v propagaci české soudobé hudby, pravidelně uvádí skladby současných českých autorů mj. v rámci koncertních cyklu spolků Umělecká beseda, Společnost českých skladatelů, Přítomnost, ad. Kvarteto doposud vydalo čtyři profilová CD: History of Jazz s hudbou Víta Fialy; Saxcriptions se skladbami Dvořáka, Martinů, Milhauda, Gershwina, Bernsteina; Jazz Inspiration (Ježek, Joplin, Yellen, Corey, Hnilička, Viklický, Macourek) a Bohemia Saxophone Quartet (Bozza, Dřevikovský, Franҫaix, Douša ad.); podílelo se i na několika dalších deskách (mj. Petr Pokorný: Umlkání, Vladimír Wimmer: Mazel Tov!) Natáčí rovněž pro Český rozhlas i Českou televizi (naposledy Koncert Philla Glasse pro saxofonové kvarteto provedeného s Filharmonií Brno v brněnské Wanieck Gallery).

Všichni členové BSQ jsou zároveň zkušenými pedagogy, kteří působí na českých konzervatořích. Kvarteto proto s úspěchem pořádá semináře a masterclasses v České republice i v zahraničí (Oslo, Paříž, Madona, Lvov …).

Pro Rok české hudby 2014 BSQ připravilo cyklus koncertů Saxofony v české hudbě, v jehož rámci zazněla nejhodnotnější hudební literatura českých autorů věnovaná jednomu až čtyřem saxofonům. Na jednotlivých koncertech vystoupili také hosté z řad předních domácích interpretů. V roce 2015 oslavilo BSQ 25 let své existence velkolepým koncertem v Praze, u jehož příležitosti členové kvarteta založili dvanáctičlenný saxofonový orchestr Bohemia Saxophone Orchestra, který řídil dirigent Marek Šedivý a zazněly skladby J.S. Bacha (Braniborský koncert č.3), E. H. Griega (Holbergova suite), J. Suka (Meditace na staročeský chorál „Svatý Václavave“ op. 53), A. Dvořáka (Slovanské tance) a S. Reicha (New York Counterpoint). V červenci 2018 provedlo BSQ na World Saxophone Congress v Záhřebu premiérově skladby M. Nymana (souboru věnované).


Fotogalerie

+5 fotografií
K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1313 Koncertů