Slavnostní zahájení již ve středu 4. 9. se Simonou Šaturovou a Štěpánkou Pučálkovou

Hudební maraton SHF tradičně lemují monumentální vokálně-instrumentální skladby. Nyní si pro zahájení vybral ředitel festivalu Igor Františák dílo, které u nás nebývá na programu často – symfonii Lobgesang (Chvalozpěv) Felixe Mendelssohna. K její interpretaci si pozval opravdové špičky ve svém oboru: Symfonický orchestr Českého rozhlasu a evropsky uznávaný Český filharmonický sbor Brno spolu s neobvyklým trojlístkem prvotřídních pěvců, jakými jsou Simona Šaturová, Štěpánka Pučálková a Sung Min Song. Dílo nastuduje Guntis Kuzma, dlouholetý dirigent Lotyšského národního symfonického orchestru, nynější šéfdirigent a umělecký ředitel pobaltského Liepāja Symphony Orchestra.

Královna česko-slovenského sopránu Simona Šaturová je téměř rezidenční interpretkou SHF:
Můj vztah k tomuto festivalu je navíc daleko větší než jenom profesní. Nepamatuji si, kolikrát jsem už měla možnost na něm vystoupit, ale dodnes jsou pro mne některé koncerty nezapomenutelné. Jsem přesvědčena, že nejsem sama, kdo se do Ostravy vždy rád vrací.

Následovat bude koncert světoznámého londýnského oktetu VOCES8 (vstupenky jsou téměř vyprodány), Bennewitzova kvarteta v Albrechticích u Českého Těšína, Collegia 1704 a mladého belgického ansámblu staré hudby Musica Gloria či nejlepšího polského saxofonisty Pawła Gusnara v centru Ostravy! Letošní dramaturgii dominují festivalové projekty nejvyšší kvality věnované Roku české hudby, chystáme i film v kostele, znít bude i špičkový jazz mezi náklaďáky nebo folklor v divadle.

K dnešnímu dni jsme pro Vás zorganizovali 1315 Koncertů